Briose cu crema de cafea

Astazi am avut chef sa experimentez si eu o reteta de briose cu crema de cafea, la care poftesc de mult. Ca sa fiu sincera, eu le spun asa la toate micile prajiturele, si cum nu sunt o specialista, am sa rog sa ma scuze cunoscatorii daca li se pare ca nu le-am denumit corect. J) (muffins, cupcakes)

Cum v-am obisnuit déjà, mai intai am aprins cuptorul, am pregatit tava speciala in care am pus hartiutele de unica folosinta, dupa care m-am apucat de treaba.

Reteta este pentru 12 briose, asa ca daca vreti sa faceti mai multe dublati cantitatile.

Pentru aluat am folosit 200g faina, 150g zahar, 60 ml lapte, 90ml cafea, 80g unt, un ou, un plic zahar vanilat si o lingurita de esenta de rom, un praf de sare, un plic de praf de copt si cam jumatate de ciocolata amaruie. Eu nu am avut in casa ciocolata de menaj asa ca am folosit ciocolata neagra  75%. Untul l-am topit si l-am lasat sa se raceasca.

Am amestecat faina cu praful de copt si zaharul, am batut putin oul si l-am adaugat si pe el, am turnat  incet laptele si cafeaua, ca sa nu fac cocoloase, am pus zaharul vanilat si esenta de rom, dupa care am incorporat si untul topit si racit. Am amestecat cu lingura, deoarece la genul asta de aluat imi place sa-i simt eu textura, si cu mixerul este putin mai dificil.

Am turnat aluatul, cam pana la jumatatea formelor de hartie, pentru ca va creste, si nu vrem sa dea pe afara. Am taiat cu cutitul bucatele de ciocolata pe care le-am imprastiat in fiecare forma, dupa care am bagat tava la cuptor si am lasat cam 25-30 de minute la foc mediu.

Am incercat cu scobitoarea, pentru orice eventualitate, le-am scos din cuptor si le-am lasat sa se raceasca.

In timp ce se coceau briosele am facut crema, cu 250ml lapte, 100ml de cafea, 30g amidon, esenta de rom, 50g zahar, 1 ou  si 100g unt.

De la inceput am lasat untul la temperatura din bucatarie, si spre deosebire de aluat, pentru crema nu l-am topit.

Am amestecat amidonul cu zaharul si cu oul dupa care am turnat laptele si cafeaua, foarte incet pentru ca amidonul face usor cocoloase. Am pus amestecul pe un vas cu apa clocotita, pe foc mic, amestecand incontinuu pana s-a legat bine, ca o budinca. Am luat de pe foc si am racit crema  pe un vas cu apa rece  pana a ajuns la temperatura degetului.

Untul  l-am frecat bine cu mixerul pana a capatat consistenta unei alifii, moment  in care am inceput sa incorporez cate o lingura de crema pana cand a devenit neteda si pufoasa. Asta este o crema clasica de unt, la care se pot adauga lichioruri cu diferite arome, cam un paharel, si se poate colora cu coloranti alimentari. In cazul in care, din greseala, se taie, se repara foarte usor incalzind-o putin si amestecand incontinuu.

Am mai lasat crema la frigider vreo jumatate de ora, dupa care am ornat cum ne-a venit, si am presarat putina cacao, pentru aspect.

Au iesit foarte pufoase si gustoase, asta si pentru ca mie imi plac prajiturile cu cafea, dar promit ca am sa fac si cu fructe uscate, cu vanilie, cu ciocolata, etc., ca sunt tare bune!

Pofta buna si inspiratie in bucatarie!

4 responses to “Briose cu crema de cafea

  1. Whoa! vrej…cand citesc retetele si cetesc descrierile (alintate…) zic si io – ti-ai gresit cariera!

  2. Pingback: Alt weekend, alte retete | Gatim si Povestim

  3. Pingback: Briose cu ciocolata | Gatim si Povestim

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s