Placinta cu mere

Buna, pentru ca a venit toamna si putem sa ne rasfatam cu fel de fel de prajituri si placinte cu fructe, m-am gandit la o placinta cu mere, numai buna de savurat in weekend!

Pentru asta am cautat mere cat mai ionatane posibil, ca acum au aparut fel de fel de soiuri, care mai de care mai “autentic”.

Pentru o tava de 26/38 am avut 1,5 kg de mere, zahar am pus pe gustul meu, cam 300g, o cana de nuci putin prajite, taiate la cutit, (neaparat) scortisoara si coaja de la o lamaie. Aluatul l-am facut din 600g faina, un cubulet de drojdie, o lingurita de zahar, o jumatate de ligurita de sare, o cana de apa calduta si o cescuta de ulei. (se poate adauga si un ou, dar este la fel de bun si fara). Pentru pudrat e musai nevoie de zahar  vanilat.

In primul rand am curatat merele si le-am dat prin razatoarea mare. Daca aveti un dispozitiv care curata cotorul este perfect, pentru ca evitati sa pescuiti samburii care mai pica in umplutura.

Le-am pus intr-o cratita pe foc cu zaharul, scortisoara si coaja de lamaie, si le-am “calit” cam 20 de minute, pana s-au inmuiat, si a scazut zeama. Am adaugat si nucile dupa care le-am lasat sa se raceasca si m-am apucat de aluat.

Am facut o gropita in faina unde am pus drojdia si zaharul si am turnat putina apa calduta si am amestecat pana s-a dizolvat drojdia. Daca vreti sa puneti si ou, acesta este momentul, doar sa-l bateti putin. Am turnat si restul de apa, am pus sarea, am framantat bine, dupa care am pus  uleiul, in suvoi subtire, framantand incontinuu.  Aluatul nu trebuie sa fie foarte vartos, ci elastic. Dupa ce va creste, daca faina este buna se va intinde destul de usor.

Am aprins cuptorul si am lasat aluatul sa creasca, pana si-a dublat volumul.

l-am impartit in trei,am presarat faina pe masa si am intins bucata de aluat in forma dreptunghiulara, la lungimea tavii, dar nu foarte lata. Pe mijloc am pus o treime din umplutura de mere, am intins pana spre margini, si am inceput sa rulez, pe rand, din ambele laturi, pana s-au imbinat la mijloc. Cred ca am specificat si la placinta cu dovleac, este o metoda de rulare pe care am invatat-o de la o prietena, mi se pare mai interesanta, dar nu este obligatoriu sa procedati asa.

Am pus rulourile in tava unsa cu putin unt, si, la cuptor cu ele! Le-am copt la foc potrivit, cam o ora. Oricum, sugestia mea este sa verificam, pentru ca timpii de coacere sunt relativi.

Cred ca va place cum arata. De miros nu mai vorbesc, iar gustul…

Nu pot sa va urez decat, spor la treaba, si “la placinte inainte”!

One response to “Placinta cu mere

  1. Pingback: Alt weekend, alte retete | Gatim si Povestim

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s